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Questions and Answers 


on the


Acquisition Demonstration Project





Q.  Who is impacted in SAF/AQ? 





A.  All permanent & temporary AQ civilians (less SES) currently on the rolls.  


Exclude civilians on central salary account (e.g., long-term training, career broadeners, fellowships, etc.)  


Exclude positions targeted for abolishment in 99/3 (people still assigned to these positions will be included in demo)


Normal personnel placement process will be used to place employees encumbering 99/3 positions


Includes positions targeted for abolishment in 00/3, 01/3, and 02/3


Unique circumstances not previously addressed will be decided on a case-by-case basis.





Q.  Will pay go down with the initial buy-in calculation of demo?  





A.  No.  In fact everyone's pay will initially go up!  The exception is for anyone in AQ on a temporary promotion will be placed in a payband based on their permanent position of  record.





Q.  What if I'm really close to a within grade increase?  





A.  Your pay will be prorated based on the number of weeks you have already completed toward the next step.





Q.  After implementation of “Demo” and the five years have passed, what happens next?





A.  After five years of the demo project, the options are to end, modify, or extend the demo based on procedures established in Title 5 which include review, statistical analysis, audits, personnel interviews, supervisory comments/recommendations.





Q.  What happens to a your pay when you leave Acq Demo and go somewhere else in DoD or to another Federal Agency?  Do you save pay?  


	


A.  There is exit criteria in both the Federal Register (para V. B. Conversion back to the Former System) and the DoD Operating Procedures (OP) (Chapter 13) as to how pay is set when a person is leaving the demo.  Please review these documents to apply to the particular case.


�
Q.  Is there a  time limit on how long you have to be at that pay level (i.e., 1 year)?





A.  It is the responsibility of the gaining organization to establish qualifications and set pay according to their own rules.  It is recommended that each employee ask specific questions of the gaining organization.





Q.  What are the dates of  the new Contribution-Based Compensation and Appraisal System (CCAS) appraisal cycle and when is the CCAS payout effective?





A.  The CCAS payout is effective the first pay period in Jan.  The appraisal cycle is from 1 Oct-30 Sep of each year.  Please read details in Fed Reg. (Para III, D) and DoD OP Chapter 5 & 6).  The CCAS tool allows management to “plug-in” the appropriate general pay raise as it is determined by the President in Nov or Dec.  The CCAS tool allows for multiple schemes for pay distribution.  The Pay Pool Manager is responsible and held accountable for the distribution to be accurate.





Q.  Can two people have the same appraisal rating, but get significantly different pay raises?  This could happen when one person is above the rail and the other below the rail.  Their overall performance is the same (i.e. superior), but one was determined to be undercompensated and the other over compensated.





A.  This can be possible.  Each appraisal score is plotted according to how much they currently make as well as each OCS range can vary by Career Path.  Procedures are in Fed Reg (Para III D) and DoD OP (Chapter 6).





Q.  Someone enters the Acq Demo as GS-12 and is eventually paid at the GS-13 level.  Does this qualify them for GS-14 positions as meeting the requirement to be in the next lower grade for 1 year?  ( This question doesn’t read right).  This question applies to both internal Acq demo promotions and promotions to outside agencies.





A:  This is possible.  There is no such thing as time in grade within the Demo Project.  As long as someone has one year at the next lower broadband level, they would meet the qualifications requirements of OPM qualifications standards.  





Q.  Someone enters the Acq demo as GS-12 and is still in the pay range of normal GS-12.  Are the eligible for promotions into the next pay band (GS-14/15) because they are in the next lower pay band for a year?





A.  Same answer as above.





Q.  If person goes in Acq Demo as GS-12, but over time starts getting pay of GS-13 and then applies for position outside the Acq demo - are they eligible for promotion as GS-14?  





�
A.  There is exit criteria in both the Federal Register (para V. B. Conversion back to the Former System) and the DoD OP (Chap. 13) as to how pay is set when a person is leaving the demo.   Please review these documents and apply to the particular case.





Q.  There is concern of having the one generic PD in the payband II be listed as a "secretary."  This is a sensitive area to those individuals who want to expand from the secretarial field, and especially to those who feel they have expanded out of the secretarial field.  This classification concern could cause people not to trust the demo in totality.  Question has been asked of the PRD subcommittee to clarify confusion regarding tailoring the PDs versus not tailoring





A.  A PRD contains two distinct elements in defining a position.  The first is the occupational series.  The occupational series are not changed under the demo.  Every position which is currently in the 318 occupational series field (Secretary) will continue within this series  The demo does not provide the authority to make any changes in this area.  Classification authority under demo, rests with management.  The personnel function act as advisors to management.





Q.  Will the locality pay be based on contribution?





A: Locality pay is not included in the pay calculations.  Everyone in the demonstration project will continue to receive any and all locality pay increases.


